Näin sisustat antiikilla: 12 vinkkiä

Antiikkiesineiden ja tuoreempienkin retrohuonekalujen tuominen osaksi kodin sisustusta on oiva tapa lisätä tilaan ajallista kerroksellisuutta ja yksilöllisyyttä. Ajattomat, elämää nähneet löydöt eivät ole hengettömiä massatuotteita, vaan kertovat kestävällä tavalla lukuisien käyttäjien tarinaa.

12 vinkkiä antiikkiesineillä sisustamiseen:

  1. Aloita kokeillen: Älä tuo tilaan useampia antiikkiesineitä kerralla. Aloita esimerkiksi yhdellä huonekalulla tai yhdellä koriste-esineellä ja lisää niitä vähitellen.

  2. Valitse esineitä, joista pidät: Älä osta antiikkia vain siksi, että esine on vanha tai arvokas. Valitse tuotteita, joista pidät ja jotka sopivat kotisi tyyliin.

  3. Yhdistä vanhaa ja uutta: Antiikkiesineet sopivat hyvin moderniin sisustukseen. Mielenkiintoisin sisustus syntyy onnistuneen kontrastin tuloksena, kun sekoitat vanhoja ja uusia huonekaluja ja esineitä, ja pidät kokonaisuuden punaisen langan koko ajan käsissäsi.

  4. Sijoittele oikein: Sijoita antiikkihuonekalut paikkaan, jossa ne pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Varmista, että varsinkin tumman sävyisillä, raskailla huonekaluilla on riittävästi tilaa ja valoa ympärillään.

  5. Mittakaava ja suhteet: Huomioi esineiden koko suhteessa huoneen kokoon ja muihin huonekaluihin. Suurikin huonekalu voi toimia pienessä tilassa, jos tilan sisustus pidetään selkeänä.

  6. Valaistus: Kohdevalojen avulla voit korostaa esineiden yksityiskohtia ja luodaksesi tunnelmaa.

  7. Tekstiilit: Yhdistä antiikki tekstiilien avulla muuhun sisustukseen. Käytä moderneja kuoseja ja tekstuureja esimerkiksi tyynyissä ja verhoissa antiikkihuonekalujen rinnalla.

  8. Taide ja esineet: Antiikki sopii hyvin yhteen uuden ja vanhan taiteen ja koriste-esineiden kanssa. Luo oma galleriasi yhdistelemällä antiikkihuonekaluja, taideteoksia, tekstiilejä, kasveja ja muita löytöjä.

  9. Kunnosta: Jos antiikkihuonekalussa on pintavaurioita tai halkeamia tai siitä puuttuu osia, voit kunnostuttaa sen ammattilaisella. Esinettä kunnioittava entisöinti on kulttuuriteko ja antaa sille uuden elämän.

  10. Tunnista ja arvosta: Tutki ja opiskele esineiden historiaa ja valmistustapoja. Kysy myyjiltä esineen alkuperästä. Opit arvioimaan hintapyyntöjä ja varmistamaan, että saat aidon esineen.

  11. Ostopaikat: Antiikkia ja retroa löytyy paitsi antiikkiliikkeistä, myös kierrätysmyymälöistä, kirpputoreilta, antiikkimessuilta ja -toreilta, huutokaupoista ja verkkokaupoista.

  12. Budjetti: Määritä budjetti, kun ryhdyt suunnittelemaan uutta hankintaa, ja pysy siinä. Hinnoista kannattaa yrittää neuvotella – joskus niissä on joistonvaraa. Hyväkuntoiset antiikkihuonekalut saattavat tuntua kalliilta, mutta ne ovat yleensä myös kestävä investointi.


Vanhojen esineiden metsästäminen ja sovittaminen sisustukseen on haastavaa, hauskaa ja palkitsevaa. Kun onnistut, luot ainutlaatuisen ja tyylikkään kodin, joka on täynnä luonnetta ja historiaa.

Lue myös: Taide sisustuksessa