Valaistuksen suunnittelu

Unohda kirkkaat kattovalot

Kun suunnittelet valaistusta, ei riitä että löydät kauniita valaisimia. Valaisimeen valitsemasi lampun valon määrä ja värisävy vaikuttavat suuresti tilan tunnelmaan ja siihen, miten tekemäsi sisustusratkaisut pääsevät oikeuksiinsa.

Kuinka paljon valoa tarvitaan?

Lampun lumen-arvo (lm) kertoo, kuinka kirkas valo on. Mitä suurempi luku, sitä enemmän valoa lamppu tuottaa. Tarvittavan lumen-määrään vaikuttaa monta tekijää: huoneen käyttötarkoitus, ikkunoiden ilmansuunta ja muun valaistuksen määrä sekä tilan pinnat – tummat pinnat imevät valoa enemmän kuin vaaleat. Myös tilan käyttäjien ikä vaikuttaa: iän myötä silmät tarvitsevat enemmän valoa lukemisen ja työskentelyn avuksi.

Lämmin valo tekee huoneesta kutsuvan

Valon sävy eli värilämpötila (K, kelvin) vaikuttaa tunnelmaan merkittävästi. Mitä korkeampi kelvin-luku, sitä ”viileämpi” eli sinertävämpi valo on. Sinertävä valo ei ole kirkkaampi, vain sen sävy ja valon luoma tunnelma muuttuu.

Miten valitset oikean värilämpötilaan?

  • Olohuone & makuuhuone → 2700K–3000K: lämmin, pehmeä valo, joka tuo esiin puupinnat ja saa antiikin näyttämään kutsuvalta.
  • Työhuone & tarkkuutta vaativat tilat → 3500K–4000K: neutraali tai hieman viileämpi valo parantaa keskittymistä. Ja työtilassa myös tuo otsikossa paheksuttu kirkas kattovalo on ihan paikallaan!

Huom! Käytä kussakin tilassa saman värilämpötilan lamppuja, jotta tila ei tunnu levottomalta.

On mielenkiintoista testailla valaistuksen vaikutusta huoneen tunnelmaan ja kalusteiden tai taiteen esillepanoon. Kokeile eri värilämpötilan lamppuja eri puolilla huonetta ja tarkkaile, miten ne vaikuttavat tunnelmaan. Voisiko pieni muutos valaistuksessa tehdä tilasta vielä kodikkaamman, näyttävämmän tai toimivamman? Lisää huoneen katseenvangitsijaan suunnattu kohdevalaisin tai lukemiseen kannustava jalkalamppu. Saatat yllättyä, kuinka paljon valaistus vaikuttaa.